INFO ÉRA

Az 1991 óta minden évben megrendezésre kerülő konferencia/továbbképzés alap témája az "Informatika az oktatásban". Kategóriájában hazánk legnagyobb és legrégebbi rendezvénye. Konferencia jellegű továbbképzés kisiskolás (óvodás) kortól a felsőoktatásig terjedő oktatásról, de alapvetően a közoktatásra koncentrálva pedagógusok, tanárok, rendszergazdák, egyetemi hallgatók, iskolai vezetők számára.

INFODIDACT

Az INFODIDACT Informatika Szakmódszertani Konferencia 2008-ban indult útjára, egyre nagyobb népszerűségnek örvendve. A konferencia fő témája az informatika szakmódszertana. Előadói doktorandusz hallgatók, témavezetők, gyakorlóiskolai vezetőtanárok, egyetemi oktatók. A konferencia résztvevői egyetemi- és doktorandusz hallgatók, oktatók, tanárok.

KAPCSOLAT
 • Cím: 1118 Budapest,
  Gazdagréti tér 1.
 • Telefon: +36 20 9260288
 • E-mail: info@infoera.hu


A konferencia

Békéscsaba nevével együtt fogalommá vált - az informatikai konferencia. 1991 óta - igaz bölcsőjét elhagyva -, évről-évre segíti az informatika tanárokat. Utat mutat, utat keres, megerősít, erőt és sok-sok új ismeretet ad.

Rövid történetünk

Egy ilyen összefoglalást igazándiból az egész szervezőbizottságnak kellene írni (szűkebb értelemben is legalább 10-15 fő), hiszen itt minden tevékenység és eredmény csapatmunkán alapul, bárki igazsága csak részigazság. Köztudott viszont, hogy "sok bába közt el szokott veszni a gyermek", ezért magamra vállaltam a megtisztelő feladatot, és annak szubjektivitásaimból adódó ódiumát :-)). Eltökéltségemet pedig abból meríthetem, hogy már a kezdetektől láthattam a dolgok alakulását.

Valamikor, 1991-ben születette az ötlet ...

Az informatika akkor már nagykorúvá vált Magyarországon is, és az ezzel foglakozó tanárok száma kezdett jelentős lenni. Az oktatásával kapcsolatos kérdések nem voltak tisztázva, helye a közoktatási szerkezetben bizonytalan volt (jövevény, csodabogár, stb.). Illetve igen szerteágazó véleményekkel lehetett találkozni: mit, hogyan, mivel, és kiknek is kellene oktatni. Szóval, közhellyel élve, "őskáosz uralkodott" (Konferenciáinknak nem kis szerepe volt az informatika tantárgy megszületésében, és az oktatási elvek, módszerek letisztulásában.). Csak egy dolog látszott biztosnak, hogy az informatikával fertőzöttek keresték egymással a kapcsolatot, problémáikat, elképzeléseiket, módszereiket, hitüket egyeztetni, és egyáltalán "kibeszélni" a dolgokat.

Megszületett tehát a jelszó: "Kell egy fórum", azaz egy konferencia, az informatikaoktatásban érintettek számára és érdekében.

Mivel pedig éppen ekkorra a "régi", a "hivatalos" szakember találkozók, konferenciák, stb. kezdtek "kifulladni" ilyen-olyan okok miatt, az elképzelés sikerre volt ítélve :-).

Békéscsabai konferencia

Helyszín a Ruhaipari Szakközépiskola, időpont Erzsébet-nap körüli hétvége (csütörtök, péntek, szombat). 1991-ben volt az első, a szervezés erős csapatmunka volt (azóta is az) (pl.: kollégák Békéscsabáról és a JATE-ről) . Azóta minden évben ott került megrendezésre 2007-ig. 1992-től az INFO PLUS Alapítvány, 1998-tól az INFO PLUS és az INFO ÉRA Alapítványok rendezik. A neve 1991-től 1996-ig Informatika és oktatás konferencia, 1997-től Informatika és érvényesülés konferencia, rövid neve INFO'91,...,INFO'98, de ezt kénytelenek voltunk az ismert okokból INFO ÉRA '98 stb.-re változtatni. Célterülete a közoktatás és a középfokú szakoktatás, érintve bizonyos felsőoktatási köröket. Témája minden, ami az informatikaoktatással kapcsolatban van (tananyag, módszer, alkalmazhatóság, stb.), és újabban mindig van egy blokk, ami érvényesüléssel, kommunikációval (sőt néhány évben évben az EU-s oktatási jövőképpel is) foglalkozott. Kategóriájában a legnagyobb hazai konferencia, a résztvevők száma 300-400 közötti volt.

Szombathelyi konferencia

1999 márciusában volt az első, a rendezők: az INFO PLUS és az INFO ÉRA alapítványok. Rövid neve INFO SAVARIA ..., stb. Résztvevők száma 300 körül. A rendezvény indíttatása hasonló, mint a békéscsabai konferenciáé, de szerkezete és tartalma a helyi igényekhez igazodik, önálló arculatot próbálván kialakítani.

Szakmódszertani továbbképzés

2008-tól az INFO SAVARIA kísérő rendezvénye lesz a Szakmódszertani továbbképzés. Elsősorban a módszertani kérdésekkel kapcsolatos témákra kerül a hangsúly, elsősorban pedagógusoknak, doktoranduszoknak, ebben a témában kutatóknak szól a rendezvény.

Füzesgyarmat

A 2007/2008-as tanévvel - iskola összevonások következtében - az iskola működése a helyszínt adó épületben megszűnt, így a jól bevált épület helyett újat kellett keresni. Egyúttal szerettünk volna többet és magasabb színvonalat nyújtani a résztvevőknek. Így esett a választás Füzesgyarmatra. A rendezvényünk a Gara Hotelbe költözött át, és ezzel együtt tartalmában is megújult, központi támája a web, webgazdaság lett, megőrizve a hagyományosan jól bevált témaköröket is.

Zamárdi

2011-ben Ismét bezárták a rendezvényünknek helyt adó épületet. A mérce magasan volt, tovább kellett lépni, így kerültünk Zamárdiba.

Alapítványok

Mint a fentiekből kiderült, alapvetően a konferenciák szervezésére, menedzselésére két alapítvány is alakult. A munka központi szeletét a kurátorok végzik, a "csapat" jól összeszokott, a tagok különböző városokban és intézményeknél (tudományegyetemek, főiskolák, stb.) dolgoznak. Ezen túlmenően, rendkívül sok munkát végeznek munkatársaink országszerte, hogy a program megfelelően összeállhasson. Több témavezető szervezi a szekciókat, és sok kollega adja ötleteit, munkáját és nem kevés idejét a konferencia sikerének érdekében. Így a konferencia szervező bizottsága igen nagy. Ők is és mindenki, már a kezdetektől, időt és energiát nem kímélve, szakmai lelkesedétől fűtve, "társadalmi munka" formájában végzi önként vállalt feladatát. És feltétlen meg kell említeni, rendszeres és alkalmi támogatóinkat is, nélkülük most nem lenne miről írni.


A rendezvény fővédnöke

Dr. Benczúr András, (ELTE) egyetemi tanár

 • Dr. Benczúr András, (ELTE) egyetemi tanár

Szervezőbizottság

A szervezőbizotság elnöke: Kovács László

Tagok

 • Dr. Horváth Gyula, (Szegedi Tudományegyetem)
 • Dr. Juhász István, (Debreceni Egyetem)
 • Papp Szabolcs, (ELTE)
 • Dr. Zsakó László, (ELTE)

Szervezőbizottság

A szervezőbizotság elnöke: Dr. Zsakó László, ELTE

Tagok

 • Abonyi-Tóth Andor, (ELTE)
 • Balog Krisztián, (Somogyi TISZK Mathiász János Tagintézménye)
 • Dr. Benczúr András, (ELTE)
 • Dr. Horváth Győző, (ELTE)
 • Dr. Horváth Gyula, (ELTE)
 • Horváth Hajnalka, (ELTE)
 • Dr. Juhász István, (Debreceni Egyetem)
 • Dr. Kovács János Endre, (Debreceni Egyetem)
 • Dr. Kovács Emőd, (Eszterházy Károly Főiskola)
 • Kovács László
 • Menyhárt László, (ELTE)
 • Papp Szabolcs, (ELTE)
 • Papp-Varga Zsuzsanna, (ELTE)
 • Sarbó Gyöngyi, (ELTE)
 • Dr. Szlávi Péter, (ELTE)
 • Tarcsi Ádám, (ELTE)

Gazdasági ügyek

Gazdasági vezető: Papp Szabolcs, (ELTE)
Pénzügyi asszisztens: Ürge Szilvia

Tiszteletbeli örökös tagok

 • Csibor Zoltán, (alapító)
 • Bőczén Csaba
 • Dr. Kertész János
 • Papp Sándor

Menü